Nieuwe high tech-afdeling voor Universiteit Twente

www.dichtbij.nl

Nieuwe high tech-afdeling voor Universiteit Twente

ZAKELIJK  |   09 mei 2012   |   reageer   |   Door Conrad Berghoef, dichtbijredacteur

ENSCHEDE - De volledige afdeling nanolayer Surface & Interface physics (nSI) van prof. dr. Fred Bijkerk die nu gevestigd is bij het FOM-instituut DIFFER in Nieuwegein wordt onderdeel van de Universiteit Twente. Dat maken Provincie Overijssel, de Universiteit Twente en Stichting FOM bekend. De provincie stelt 5 miljoen euro beschikbaar voor de transfer. De nSI-afdeling behoort tot de topgroepen op het gebied van de nanotechnologie en weet als geen ander fundamenteel onderzoek te koppelen aan concrete vragen en behoeftes vanuit de industrie en de wetenschap. De afdeling zal zich geleidelijk in Twente vestigen. Medio 2014 moet de hele afdeling over zijn.

De afdeling nanolayer Surface & Interface physics (nSI) is gespecialiseerd in het manipuleren van licht met uiterst korte golflengtes, zoals extreem ultraviolet licht en zachte röntgenstraling. De groep houdt zich onder meer bezig met fysisch onderzoek dat high tech toepassingen op nanoschaal mogelijk maakt. De voornaamste toepassingen bevinden zich op het domein van de fotolithografie, de materiaalanalyse en de microscopie. De groep is onder meer gespecialiseerd in zogenaamde multilaagspiegels, die bijvoorbeeld gebruikt worden in ruimtetelescopen en in geavanceerde vormen van lithografie, die een nieuwe generatie computerchips mogelijk moet maken.

Economische groei
Provincie Overijssel investeert vijf miljoen euro. “De high tech sector Systemen en Materialen is een speerpunt van ons provinciaal economisch beleid. Alleen al in Twente levert deze sector over 15 jaar zo'n 10.000 arbeidsplaatsen op. Dat is van groot belang voor de economische groei in Overijssel en de inkomenszekerheid van onze inwoners”, aldus Theo Rietkerk, gedeputeerde Economie, Energie en Innovatie. “Ik ben zeer trots op MESA+, dat nu vijfde op de wereldranglijst staat met onderzoek naar innovaties op het gebied van nanotechnologie. Uitbreiding van dit instituut met deze onderzoeksgroep kent op termijn een spin off van 250 werkplekken, veel samenwerking met lokale bedrijven en het aantrekken van grote nieuwe bedrijven zoals nu Carl Zeiss en ASML. Twente bewijst steeds opnieuw dat zij wetenschap, productie en afnemers effectief samenbrengt.”

Naast de provincie Overijssel dragen de Stichting FOM, de Universiteit Twente en diverse industriële partners, waaronder Carl Zeiss SMT, ASML, PANalytical, Demcon, VIRO engineering en de Norma Group, financieel bij.