Overheidssteun voor exporterende bedrijven - vind uw kansen in opkomende markten

  • demonstratieprojecten
  • haalbaarheidsstudies
  • kennisverwerving

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website. Voor vragen kunt u contact opnemen met Inge Horstmeier, T 088 602 80 60, E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

FIB-regeling

Vanaf 1 maart 2013 is de regeling Finance for International Business (FIB) opengesteld voor 20 nieuwe landen. Naast China, Colombia, India, Vietnam en Zuid-Afrika, zijn de volgende landen aan de lijst toegevoegd: Bahrein, Bangladesh, Brazilië, Egypte, Ethiopië, Ghana, Indonesië, Kenia, Koeweit, Maleisië, Nigeria, Oekraïne, Oman, Qatar, Rusland, Saoedi-Arabië, Singapore, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea.

De FIB-regeling biedt mkb-ondernemers financiële ondersteuning bij internationale uitbreiding. Het ministerie van Buitenlandse Zaken investeert samen met een financier. Dit wordt per deal bekeken. De Staat verstrekt 35% van het financieringsbedrag in de vorm van een lening (co-financiering).Voor deze lening worden geen zekerheden gevraagd voor de dekking van de lening. Doordat de Staat daadwerkelijk voor een deel meefinanciert, zijn financiers eerder bereid plannen te financieren. De overige 65% van de financiering moet door een professionele financier worden verstrekt. Alle professionele financiers (banken, participatiemaatschappijen en onder voorwaarden ook informal investors) kunnen als co-financier bij deze regeling optreden, als zij voldoen aan een aantal voorwaarden (o.a. professionaliteit, betrouwbaarheid, voldoende vermogen en voldoende track record).

De Staat verstrekt 35% van het financieringsbedrag met een maximum van 2,5 miljoen euro per onderneming per land waarbij de Staat dus maximaal 875.000 euro verstrekt. Voor 2013 is het totaalbudget 7,5 miljoen euro.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website. Voor vragen kunt u contact opnemen met Annemieke Busch, T 088 602 80 60, E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Overige ondersteuning

Een overzicht van de overige ondersteuning die de overheid biedt op het vlak van duurzaamheid, innovatie en internationaal ondernemen vindt u in de brochure van Agentschap NL. Indien u meer informatie wenst over wat FME voor u kan betekenen op internationaal vlak dan verwijzen wij u graag naar de pagina van de afdeling Internationaal Ondernemen binnen FME.