Impuls voor (in)directe export - Nederlandse technologische industrie naar Zuid-Duitsland

 

Energie

Het Smart Grids & Energie programma van deze missie is mede georganiseerd door FME. Dezentjé: “Met de transitie van conventionele naar duurzame energie in Duitsland zal de structuur van de energievoorziening de komende jaren sterk veranderen. Kleine en decentrale energieopwekking neemt toe. Dit zorgt voor grote uitdagingen voor de netbeheerders.” Informatie- en communicatietechnologie speelt een belangrijke rol bij het uitbalanceren van het net. Optimalisering van de elektriciteitsvoorziening van het opwekken van stroom, opslag, transport, verdeling en uiteindelijk een efficiënt gebruik staan hierbij centraal. Om tot toekomstbestendige netwerken te komen is in Duitsland een zestal modelregio’s benoemd. Tijdens de missie wordt een aantal van de modelregio’s bezocht. Ook komen Nederlandse bedrijven in contact met belangrijke energiebedrijven, netbeheerders en kennisinstellingen.

Life Sciences & Health

Verder is de Task Force Health Care medeorganisator van het Life Sciences & Health-programma. Dezentjé: “Duitsland is het epicentrum van de medische technologie en heeft wereldwijd een uitmuntend imago vanwege de hoogwaardige en innovatieve technologieën voor de zorg.” Veel producenten, vaak wereldmarktleiders en multinationals, zijn gevestigd in Duitsland met een totale productiewaarde van zo’n € 20 miljard.

Ondanks een iets afwijkend zorgsysteem staan Duitsland en Nederland voor dezelfde gezondheidszorguitdagingen als vergrijzing, toename van chronisch zieken, obesitas, tekort aan zorgpersoneel en oplopende kosten. De bedrijven in de LSH-delegatie zullen onder meer bezoeken brengen aan vooraanstaande medische producenten, via individuele matchmaking in contact komen met relevante handelspartners en participeren in diverse fora.

Luchtvaart

De Netherlands Aerospace Group (NAG) is binnen de economische missie verantwoordelijk voor het luchtvaartprogramma. Duitsland is een grote speler binnen de luchtvaartindustrie. In de deelstaten Hessen en Baden-Württemberg zijn veel bedrijven en kennisinstellingen die zich richten op luchtvaartindustrie, ruimtevaart, satelliettechnologie en security technologie. Het luchtvaartprogramma omvat bedrijfsbezoeken, innovatieseminars en een matchmakingsessie voor zestien bedrijven uit de Nederlandse luchtvaartindustrie.

Noot voor de redactie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:

  • Roderik Potjer, persvoorlichter FME, M 06 54 25 39 88, E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Mascha Monasso, manager FME Marketing & Communicatie, M 06 21 80 31 70, E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over FME

De Vereniging FME-CWM is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. De bedrijvigheid in de sector betreft engineering, productie, handel, industrieel onderhoud en industriële automatisering. Bij FME zijn 2.500 lidondernemingen (metaal, kunststof, elektronica en elektrotechniek) met 225.000 vaste medewerkers aangesloten. De totale omzet van de leden is ruim 60 miljard euro. Daarvan wordt 60 procent in het buitenland behaald. FME behartigt de belangen van de lidbedrijven (nationaal en internationaal) en verleent hen diensten op sociaal, economisch en technisch gebied. Bij FME zijn 120 brancheorganisaties aangesloten.