Internationalisering Machinebouw

Internationalisering Machinebouwsector - bittere noodzaak!

Internationalisering van de Nederlandse machinebouw is een logische en noodzakelijke stap in de huidige tijd van globalisering. Bijna twee derde van de omzet wordt behaald uit export. Groei in export is het echter niet hetzelfde als internationaliseren.

In vergelijking met andere (Europese) landen blijft Nederland achter als het gaat om internationalisering. Onder invloed van het internet is Duitsland inmiddels voor veel buiten-Europese landen de Gateway to Europe geworden.

Omgekeerd internationaliseert de Duitse machinebouw in rap tempo en neemt haar toeleveranciers op sleeptouw. De Nederlandse machinebouw zal niet alleen meer moeten exporteren maar zal ook moeten internationaliseren. Dat betekent innovatie in bedrijfsprocessen, marktbenadering, klantomgang etc.

Geert Nijkamp is uw kennisleverancier op gebied van internationalisering en meer export. Hij ondersteunt directies van machinebouw bedrijven in beleidsvorming bij internationalisering en hij geeft in Nederland lezingen over 'internationalisering, export & internet'.

Bent u een directeur van een machinebouw bedrijf Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan gratis zijn boek aan 'De invloed van het internet op de Nederlandse export - Hoe houden wij onze voorsprong vast?'

INTERNATIONALISERING MACHINEBOUW DESKUNDIGE LEZING EXPORTEREN INTERIM MANAGER INTERNATIONAL BUSINESS DEVELOPEMENT DUITSLAND NEDERLAND