Maakindustrie: inzet flexibel personeel vraagt gedegen aanpak

www.metaalnieuws.nl

Flexibel personeel vraagt gedegen aanpak

10 juli 2012

Bedrijven in de plaatwerkindustrie maken nog maar mondjesmaat gebruik van de mogelijkheden die er zijn om hun personeel flexibel in te zetten. Toch is daar wel degelijk behoefte aan, omdat het veerkrachtiger inrichten van de personele bezetting kan resulteren in omzetgroei en een verbetering van de concurrentiekracht. Reageren op fluctuaties in de markt wordt er eenvoudiger door.

De E-Brake montagelijn bij Safan, met plek voor zowel specialisten als inleenkrachten.

De E-Brake montagelijn bij Safan, met plek voor zowel specialisten als inleenkrachten.
  • De E-Brake montagelijn bij Safan, met plek voor zowel specialisten als inleenkrachten.

Samen met TNO organiseerde de Federatie Metaalplaat (FDP) daarom een project over de flexibilisering van personeel. Zeven plaatwerkbedrijven (Safan, De Boer Machines, De Cromvoirtse, Thomas Regout, Kinkelder Lasersnijtechniek, Bosal en Inno-Tec) bekeken hoe ze de inzet van hun personeel kunnen flexibiliseren. Het project werd eind juni afgesloten met een mini-symposium bij machinefabrikant Safan in Lochem.

Flexmaatregelen

Flexibilisering van personeel kan worden gerealiseerd door een combinatie van een viertal flexmaatregelen: het vergroten van de multi-inzetbaarheid van het huidige personeel, slim omgaan met flexibele medewerkers, flexibel arbeidstijdenmanagement en een betere match tussen werkvoorraad en personeelscapaciteit Met al die aspecten is Thomas Regout in Maastricht al volop aan de slag. De producent van telescopische geleidesystemen was ooit groot in de kantoormeubelenindustrie, maar heeft een omslag gemaakt naar industriële toepassingen en maakt nu bijvoorbeeld geleidesystemen voor de laden van pinautomaten. De industriële toepassingen zijn nu goed voor 80 procent van de omzet, maar hebben er tevens toe geleid dat de orderhorizon nog maar 6 weken is Daar moet de organisatie zich op aanpassen en daarbij is de flexibilisering van het personeel een belangrijk aspect. Ruud Keulen van Thomas Regout was hierover op het mini-symposium heel helder: "Flexibele arbeid is een must om te overleven. Daarnaast is het ook zeker waarde die we toevoegen voor onze klanten."

Thomas Regout is al een eind op streek met de flexibilisering van de arbeid, waarvoor het bedrijf drie deelgebieden heeft gedefinieerd: productiecapaciteit, flexibele orderverwerking en flexibiliteit van de medewerkers. De productiecapaciteit is 2500 mensuren per week, maar door gebruik te maken van overwerken, flexwerken en inleenkrachten kan deze worden teruggebracht tot minimaal 2200 uren en opgevoerd worden tot maximaal 3100 uren. Dat gaat echter niet allemaal niet vanzelf. Het overwerken hebben ze bij Thomas Regout inmiddels goed in de vingers, maar een plan voor flexwerken werd vorig jaar nog afgeschoten door de ondernemingsraad.

Productiemedewerker 2020

Maar door dergelijke tegenslagen laat Ruud Keulen niet ontmoedigen. Hij gaat door op de ingeslagen weg, ook met het vergroten van de flexibiliteit van de medewerkers. Zo is een strak opleidingsplan opgezet, waar niemand onderuit kan. Ook is een profiel van competenties en vaardigheden gedefinieerd van de 'Productiemedewerker 2020'. Inleenkrachten gaan eerst door dit profiel heen. Wie slaagt voor de test kan komen, wie niet slaagt komt er niet in. "We zien nu al dat de prestatie van de inlener beter is dan die van vast personeel. Na de zomer gaan we dan ook eigen mensen een test laten doen. Maar doe je niet zo maar. Zulke dingen zijn voor mensen heel bedreigend."

Mensen mee krijgen

En daarmee komt Keulen op een essentieel punt: hoe krijg je de mensen mee, hoe hou je iedereen positief? Dat laatste lukt sowieso niet, zo weet Keulen uit ervaring. "De spanningen spetteren er vanaf in onze organisatie. Maar we benutten alle mogelijkheden om mensen positief te houden dan wel te maken. De aanwezigheid van functionarissen is daarbij belangrijk. Die moeten uit hun hok komen en steeds weer uitleggen waar we staan wat we aan het doen zijn. Geef mensen ook vertrouwen, praat met ze in hun eigen vertrouwde omgeving op de werkvloer en vier de successen."

Successen zijn er zeker. Zo is bij Thomas Regout sinds kort een eerste zelfsturend team van 18 mensen actief. Dat scoort nu al essentieel beter dan de rest van de organisatie, al zijn er zeker ook spanningen, met name bij leidinggevenden als planners en productieleiders. Maar de meeste mensen in het teams pakken de zaken snel op. Ze gaan zelf op onderzoek uit om te ontdekken hoe het toch komt dat de hoeveelheid schrootafval wel erg hoog is, verschuiven zelf diensten naar de nacht als het druk is en verkorten de werktijd als het rustiger is. Ze zien wat de positieve bijdrage van flexibele arbeid kan zijn, met als gevolg dat ze nu zelf vragen om het eerder afgeschoten plan voor flexwerken toch maar weer op te pakken. Dat gaat bij Thomas Regout in september dan ook gebeuren.

Grotere vijver

Ook Safan is volop bezig met flexibilisering van het werk. "De veerkracht zit 'm bij ons in het snel kunnen up- en downscalen en het zoeken naar goede vakkrachten", aldus manufacturing manager Mark Das. De producent van scharen en kantbanken is jaren geleden al begonnen met lean manufacturing. Voor de hardlopende E-Brakes is een montagelijn opgezet met verschillende stations, vaste taktijden, een kernteam van monteurs en een inrichting aan de hand van lean principes. Al naar gelang de orderintake kan Safan binnen 3 à 4 weken de productie opschalen als de orderhorizon te lang wordt. De zoektocht naar (tijdelijke) vakkrachten is daarbij veel gemakkelijker geworden. Het werk is opgedeeld in kleine partjes, waarbij de specialisten van het kernteam de moeilijke onderdelen voor hun rekening nemen. Daarnaast zijn er de multi-inzetbare collega's, die meerdere taken voor hun rekening kunnen nemen. Tot slot zijn er de inleenkrachten, die worden ingezet op die stations aan de montagelijn waar het werk eenvoudiger is. "Daar zitten inwerktijden van vier takten op", aldus Mark Das. "De mensen die je daarvoor nodig hebt, hoeven geen MBO' er te zijn. Het moeten mensen zijn die handig zijn en bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. Daarmee wordt de vijver waarin je vist veel groter. En dat is toch essentieel bij de inzet van flexibel personeel."