Industrie-initiatief moet leerlingen naar metaal lokken

www.mechatronicamagazine.nl

Industrie-initiatief moet leerlingen naar metaal lokken

14 augustus 2012

Te weinig jongeren kiezen voor een opleiding in de techniek. Dat geldt in het bijzonder voor mbo-opleidingen in de metaal. Stichting Praktijk Opleiding Metaal en Mechatronica (Spomm) heeft onderzoek laten doen naar de oorzaken. Een van de redenen blijkt verkeerde beeldvorming bij leerlingen, ouders en leerkrachten. De metaalbranche moet er dus voor zorgen dat het imago van de metaalindustrie in deze regio verbetert. Een manier om dat te doen is om leerlingen, ouders en leerkrachten te laten zien en ervaren hoe het er in de maakindustrie aan toe gaat.

Spomm heeft Van Berlo Design gevraagd om een aansprekend product voor de jeugd te ontwerpen en dat tevens tot uitdrukking brengt waartoe de maakindustrie in de regio in staat. Het product moest bewerkingen als draaien, frezen, plaatwerken, solderen, monteren en assembleren in zich hebben. Het resultaat is de Ballcar, een gerobotiseerd skeltertje die je met een Ipad kunt aansturen.

De Ballcar wordt in eerste instantie ingezet in het vmbo. Groepjes van acht leerlingen uit de tweede klas gaan onder begeleiding van ouders en leerkrachten op bezoek bij drie Spomm-bedrijven zoals AAE, Frencken of Van Keulen. Daar krijgen ze een rondleiding en maken samen met een werknemer uit dat bedrijf een onderdeel van de Ballcar. Nadat drie bedrijven zijn bezocht, hebben ze drie onderdelen gemaakt. De ontbrekende onderdelen worden ter beschikking gesteld en dan kunnen de leerlingen de Ballcar en het bedieningskastje assembleren.

Het initiatief is hard nodig, vindt Edward Voncken, directeur van KMWE en voorzitter van Spomm. ‘Vroeger zag je jongelui transistorradiootjes uit elkaar halen of met Meccano en een elektrobouwdoos spelen. Zo kwamen ze spelenderwijs in aanraking met techniek’, zegt hij in Eindhovens Dagblad. ‘Die techniek is nu veel minder zichtbaar. De belangstelling voor techniek loopt gek genoeg al jaren terug, terwijl technologie steeds belangrijker wordt. Metaal en techniek hebben nog steeds het imago van ‘vieze handen’. Nonsens! We willen jongelui op het vmbo, ROC, havo en vwo die voor hun vakkenkeuzes staan of moeten nadenken over vervolgstudies, begeesteren voor techniek. Door hen te laten zien dat er achter de saaie voorgevels van bedrijven hightech onderdelen worden gemaakt voor straaljagers, chipmachines of raceauto’s. Ingenieurs kunnen de mooiste dingen bedenken, maar je hebt wel mensen met gouden handjes nodig die dat kunnen maken.’

Alexander Pil