OESO somber over Nederlandse economie

Het eerste, voorzichtige, herstel komt waarschijnlijk tegen het einde van het jaar. De aantrekkende export en een bescheiden opleving van de investeringen kunnen dan zorgen voor een kleine groei.

De aanhoudende bezuinigingen van consumenten en de overheid blijven echter een rem zetten op de economie. Voor 2014 voorspelt de OESO een economische groei van 0,7 procent.

Grote risico's

De OESO ziet nog grote risico's met betrekking tot de Nederlandse huizenmarkt. Een verdere daling van de huizenprijzen kan er, samen met de oplopende werkloosheid, voor zorgen dat consumenten nog minder geld gaan uitgeven. Daarnaast kunnen banken in de problemen komen als de betalingsachterstanden van huizenbezitters oplopen.

De wereldeconomie gaat dit jaar volgens de OESO langzaam vooruit, mede dankzij een behoorlijke groei in de Verenigde Staten. Daar wordt geprofiteerd van het herstel van de financiële sector, de opleving van de huizenmarkt en de verbeterde arbeidsmarkt.

Werkloosheid

In de eurozone houdt de recessie voorlopig echter aan en loopt de werkloosheid verder op. Volgens de denktank moet de Europese Centrale Bank (ECB) "buitengewone maatregelen" nemen om de euro-economie te stimuleren.

Daarnaast moeten overheden hun uitgaven aan bijvoorbeeld uitkeringen zoveel mogelijk op peil houden en serieus werk maken van de beloofde Europese bankenunie.

Om de kredietverlening in de eurozone vooruit te helpen, adviseert de OESO de ECB om de depositorente te verlagen tot minder dan 0 procent.

Dat zou betekenen dat banken geld toeleggen op de middelen die ze stallen bij de centrale bank. Daarnaast zou de ECB moeten overwegen meer obligaties op te kopen om banken van meer geld te voorzien.

Niet overtuigd

De Franse centralebankpresident Christian Noyer liet dinsdag nog weten niet overtuigd te zijn van de voordelen van een negatieve depositorente. ''Er bestaat ervaring mee, die is niet altijd positief'', zei hij tegen Bloomberg TV.

''In sommige gevallen zorgde het juist voor duurdere kredieten omdat banken hun verliezen op de deposito's bij de centrale bank wilden compenseren.''

Eerder deze week liet de Duitse ECB-bestuurder Jörg Asmussen al weten niet erg open te staan voor een negatieve rente. ECB-president Mario Draghi kondigde begin deze maand aan dat de ECB is voorbereid op de mogelijke invoering van een depositorente van minder dan 0 procent.

Door: ANP