Duitse havens mede dankzij internet wereldwijd steeds beter zichtbaar - Economische malaise raakt Rotterdamse haven

 

HbR verwacht nu dat de overslag over heel 2013 uitkomt op hetzelfde niveau als vorig jaar (442 miljoen ton). Bij de presentatie van de eerstekwartaalcijfers in april, ging president-directeur Hans Smits nog uit van een groei met circa 2 procent. ''Onze prognose is nu nul. Wij zijn wat somberder geworden'', zei zijn woordvoerder in een toelichting.

Tot nu zette Europa's grootste haven na het economische rampjaar 2009, toen in de eerste zes maanden 185,6 miljoen ton werd overgeslagen, record na record neer. Maar de afgelopen periode is Rotterdam niet meer onkwetsbaar gebleken voor de aanhoudende economische malaise in Europa.

Ruwe olie

Dat werd in het eerste halfjaar vooral zichtbaar in de overslag van ruwe olie, die met 9 procent afnam. Daarmee werd een harde tik uitgedeeld aan de totale overslag, waarvan ruwe olie bijna een kwart uitmaakt.

Ook de containeroverslag liep (lichte) averij op. Het totale overgeslagen tonnage daalde met 2 procent. Rotterdam moest ook terrein prijsgeven aan de Duitse concurrent Hamburg, die een deel van het containervervoer vanuit de Baltische staten inpikte.

De schade voor de totale goederenoverslag bleef beperkt door groei in de overslag van andere goederen, zoals minerale olieproducten (plus 4 procent) en kolen (plus 13 procent). Deze fossiele brandstof is weer in trek bij elektriciteitsproducenten, omdat de prijzen lager zijn dan gas.

 

Door: ANP