Concurrentievoordeel voor Amerikaanse maakindustrie - lage lonen productie in Mexico

De gunstige ligging van Mexico ten opzichte van de Verenigde Staten legt de Mexicaanse economie geen windeieren. Zeventig procent van de Mexicaanse export gaat naar de Verenigde Staten.

In 2012 groeide de Mexicaanse economie met 4 procent, terwijl ook de inflatie onder controle lijkt. Mexico is, na Brazilië, de tweede economie van Latijns-Amerika. Maar, zoals bekend, gaat het met de Braziliaanse economie de laatste tijd iets minder goed.

 

Aanwas

In Mexico zorgt de grote vraag naar ‘handjes’ tegenwoordig voor een grote aanwas van nieuwe Mexicanen. Niet alleen uit de buurlanden in Midden Amerika maar ook uit Rusland, Japan, Zuid Korea, Frankrijk en Spanje komen veel immigranten.

Het is op het moment zelfs zo dat er meer Amerikanen naar Mexico immigreren dan andersom. Veel Mexicanen in de Verenigde Staten keren huiswaarts. Degenen die in de Verenigde Staten aan het werk blijven, sturen veel geld naar ‘huis’.

De populatie immigranten is sinds 2000 in Mexico verdubbeld naar één miljoen mensen. Dat is ongeveer 1 procent van de totale bevolking. Driekwart daarvan is (voormalig) Amerikaan.

 

Monopolie

Voor de kust van Mexico liggen grote olievoorraden. De ontginning van deze voorraden wordt tegenwoordig ook gegund aan buitenlandse energiebedrijven. Hiermee wil de Mexicaanse regering het monopolie van staatsbedrijf Pemex doorbreken.

Met name Amerikaanse bedrijven kunnen hiervan profiteren, zoals Schlumberger. Maar ook ons eigen Royal Dutch Shell ziet kansen.

De liberalisering van de Mexicaanse energiemarkt zal de economie met 2 procentpunt kunnen aanjagen, zo is de verwachting van een aantal economen.

Het is de grootste hervorming sinds de toetreding van Mexico tot Nafta, het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag in 1994/95. Ook toen voorzag men een grote bloei van de economie van Mexico.

Helaas ging het toen mis door een overwaardering van de Mexicaanse peso, die vervolgens hard in elkaar klapte. Momenteel vormt de voortwoekerende drugsoorlog een bedreiging voor de economische groei.

Maar, vooralsnog valt de schade mee. Het is in sommige streken alleen voor het toerisme een belemmering. Ook het grote verschil tussen arm en rijk doet de economie geen goed.

 

Carlos Slim

De voor beleggers bekendste Mexicaan is natuurlijk Carlos Slim, de beoogde koper van KPN. Hoewel hij sinds kort niet meer de rijkste man ter wereld is, Bill Gates heeft hem weer ingehaald, is hij natuurlijk wel verreweg de rijkste Mexicaan. Zijn bedrijf America Movil is ook het grootste bedrijf van de Mexicaanse aandelenindex.

De hegemonie van de onderneming wordt echter wel aangetast. Zo heeft President Pena Nieto, net als voor de energiemarkt, ook in de telecomsector wetgeving geïntroduceerd om meer concurrentie te bewerkstelligen.

Index

Natuurlijk kunnen beleggers inspelen op een verdere groei van de Mexicaanse economie. Dit kan niet bijvoorbeeld door de index van de Mexicaanse beurs te kopen. Eén van de aanbieders van trackers op deze index is iShares.

Alleen de aandelen die beschikbaar zijn voor internationale beleggers zijn opgenomen in de tracker. Een andere mogelijkheid is het kopen van aandelen van buitenlandse bedrijven die (substantieel) geïnvesteerd hebben in Mexico.

Gedacht kan dan worden aan bijvoorbeeld Volkswagen, Union Pacific, Wal-Mart, Coca Cola, Heineken en Banco Santander. Zo zijn er meer slimme wegen naar Mexico.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2012 de Gouden Stier voor de Beleggingsexpert van het jaar. Volg Martine ook op Twitter.com/Martinehafkamp.

Auteur heeft privé geen positie in één van de genoemde aandelen, cliënten van Fintessa hebben aandelen van Union Pacific, Heineken en Royal Dutch Shell in portefeuille.

Door: NUzakelijk