Overslag Rotterdamse haven stabiel - maar stilstand is achteruitgang in de keten

 

Stabilisering

De stabilisering van de goederenoverslag in Europa's grootste haven over de eerste negen maanden is te danken aan de groei in het derde kwartaal, met 1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

Over het eerste halfjaar liet de overslag in Rotterdam voor het eerst sinds 2009 nog een krimp zien, met 1 procent. Dat was een domper voor de Rotterdamse haven, die tot dan toe na het economische rampjaar 2009 record na record had neergezet.

Opwaartse lijn

President-directeur Hans Smits van HbR, die eind van dit jaar wordt opgevolgd door de van Shell afkomstige Allard Castelein, verwacht dat Rotterdam de ''opwaartse lijn'' in het vierde kwartaal vasthoudt.

Dat moet uiteindelijk leiden tot een overslag over heel 2013, die gelijk is aan die van vorig jaar (442 miljoen ton). HbR dacht in april nog dat de overslag dit jaar met 2 procent zou groeien.

Antwerpen, de belangrijkste concurrent van de Rotterdamse haven, liet in de eerste negen maanden van dit jaar wel groei zien. De totale overslag in de Vlaamse haven steeg met 3 procent tot 143 miljoen ton.