Wientjes laakt zigzagbeleid van politiek - in het kleine Nederland zorgt korte afstand tot de kiezer voor binnenlandse politiek

 

Versnippering

De versnippering, waarbij de drie traditionele middenpartijen niet meer vanzelfsprekend een meerderheid vormen, leidt tot het ontbreken van langetermijnbeleid, meent Wientjes.

"De snelle wisseling van de wacht en de druk om steeds weer met nieuwe plannen te komen, aangezien elke partij, en met name de kleinste, zich denkt te moeten profileren, zorgt voor een hink-stap-sprongbeleid dat voor insiders nauwelijks, maar voor de gemiddelde burger en ondernemer in zijn geheel niet te volgen is."

Akkoorden

Volgens Wientjes helpt het sluiten van akkoorden met 'de polder' wel bij de totstandkoming van een langetermijnstrategie. Hij verwijst onder meer naar het sociaal akkoord en het energieakkoord, waarin afspraken staan voor de komende decennia.

Dergelijke akkoorden zorgen volgens Wientjes niet tot een uitholling van het primaat van de politiek. "De Kamer kan altijd welk akkoord ook aanpassen of ongedaan maken", stelt hij.