Innovatie zorgt voor groei in export maar - Aandeel innovatieve mkb'ers daalt

Zo lag die verhouding in de jaren vanaf 2002 bijvoorbeeld rond de 65 procent. "De impact van de in 2007 ontstane kredietcrisis en de daaropvolgende economische crisis is duidelijk terug te zien", aldus Panteia.

Kleinbedrijf

De daling vindt dit jaar vooral plaats binnen het kleinbedrijf (1 tot 10 werknemers). In het grote middenbedrijf (100 tot 250 werknemers) is slechts sprake van een beperkte daling. Deze bedrijven zouden beter op innovatie zijn toegerust; de 'innovativiteit' ligt bij die bedrijven beduidend hoger dan bij bedrijven met minder dan 100 werknemers.

"Het groot middenbedrijf is zeer actief als het gaat om het gebruik van externe netwerken en de samenwerking met andere bedrijven om te innoveren", stelt Panteia. "Ook wordt veel vaker dan bij bedrijven met minder dan 100 werknemers gebruikgemaakt van de inzet van speciale medewerkers voor innovatie."

Ongeveer een op de vier ondernemers zegt dit jaar meer te zullen uitgeven aan innovatie, tegenover een op de zes die aangeven minder te zullen uitgeven.

Sectoren

In vrijwel alle sectoren neemt het aandeel innovatieve mkb-bedrijven af. Maar de daling is het sterkst in de horeca, de autosector, de transportsector, de 'overige dienstverlening' en de voedings- en genotmiddelenindustrie.

"Een groot deel van de bedrijven in deze sectoren is vooral bezig met overleven en minder met innoveren", aldus het rapport. Het kleinbedrijf is relatief sterk vertegenwoordigd in deze sectoren.

Reactie

Ondernemers kunnen wat innovatie betreft verschillend reageren op een situatie van economische tegenwind, merken de onderzoekers op. De mkb'ers kunnen een afwachtende houding aannemen ('niets doen'), streven naar efficiëntie ('zo veel mogelijk bezuinigingen') of streven naar een ondernemende oplossing ('dingen anders doen', bijvoorbeeld door nieuwe producten of diensten te introduceren).

Hoewel de laatste reactie het meest gunstig is voor innovatie, blijkt uit het onderzoek echter dat een meerderheid kiest voor meer efficiëntie om tegenvallende economische situaties het hoofd te bieden.

Een kwart van de mkb’ers verwacht volgend jaar ‘zeker’ te gaan investeren in productinnovaties.  Iets minder dan een derde zegt volgend jaar zeker te gaan investeren in procesinnovaties.

Door: NUzakelijk