Klein aandeel groeilanden in Nederlandse export - Nederland internationaliseert te weinig

Met een aandeel van de groeimarkten van tweeënhalf procent scoort de Nederlandse exportsector ook de helft minder dan het EU-gemiddelde van vijf procent. Duitsland heeft veruit het grootste aandeel handel met de groeimarkten, van 8,1 procent. België neemt de zesde plek in met ruim vijf procent.

Volgens het statistiekbureau komt het grote verschil met de buurlanden doordat het grootste deel van de Nederlandse export wederuitvoer is. Dat betekent dat ingevoerde producten hooguit een kleine bewerking ondergaan en dan weer worden uitgevoerd. Deze producten worden dus niet in Nederland gemaakt.

 

Verdubbeling

Nederland heeft de export naar China tussen 2008 en 2012 wel in waarde zien verdubbelen, naar 7,6 miljard euro. Daarmee is het land de belangrijkste groeimarkt wat betreft export. Naar de andere grote groeilanden is in deze periode amper meer uitgevoerd. Naar Indonesië daalde de export zelfs.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen