Nederland verkoopt voorsprong aan China

Overcapaciteit

Hij waarschuwt Nederlandse ondernemers voor overcapaciteit in het land en noemt de situatie in de meeste sectoren "hyper competitief". "De concurrentie wordt alleen maar scherper."

Dat ondervindt ook Opel. Na twintig jaar aanwezigheid in het Aziatische land concludeerde de autofabrikant dat zij er niet in zijn geslaagd een schaalgrootte op te bouwen die nodig is om in 's werelds snelst groeiende automarkt een rol van betekenis te kunnen spelen. Volgend jaar trekt Opel zich daarom terug.

Nuchter

De Nederlandse overheid moet volgens Holslag nuchter zijn in de mate van toenadering naar China in plaats van de banden steeds verder aan te halen. De vriendschappelijke relatie bereikte vorig weekend een hoogtepunt toen de Chinese president Xi Jinping in het kader van de nucleaire top naar Den Haag afreisde.

Het was voor het eerst dat een Chinees staatshoofd ons land aandeed. In zijn kielzog volgde een grote handelsdelegatie. De ongeveer 200 ceo's schoven aan bij de rondetafelgesprekken met het Nederlandse bedrijfsleven, georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken die deze aangelegenheid met beide handen aangreep.

Hoera-politiek

"Nederland moet geen hoera-politiek bedrijven en denken dat zij speciaal zijn voor de Chinezen. Zij shoppen overal in Europa om de beste kennis te kopen, in het Verenigd Koninkrijk kloppen zij bijvoorbeeld aan bij de financiële sector", zegt Holslag.

Hij vindt daarom dat minister Lilianne Ploumen (Handel) zich moet bekommeren om de Nederlandse ondernemers door niet alleen te rekenen op de korte termijn, maar juist een aantal jaren vooruit moet kijken. "Anders gooi je al je kennis te grabbelen en word je uitgehold."

Groei of gevaar?

Of China nu een potentiële groeimarkt is voor investeerders of juist een groot gevaar vormt, is moeilijk te zeggen. De verschillende berichten uit het land helpen ook niet mee een helder beeld te creëren.

China staat al decennia op de kaart van ondernemers en met de gigantische afzetmarkt van ruim 1,3 miljard Chinezen kun je er als internationaal bedrijf bijna niet omheen. In 2013 stootte het land zelfs de Verenigde Staten van de troon als grootste internationale handelaar ter wereld.

De onlangs geprivatiseerde Chinese banken is daarbij het zoveelste teken dat het land steeds meer openstaat staat voor buitenlandse investeerders en bereid is om zich te voegen naar de maatstaven van de internationale vrije markt .

Zorgen

Tegelijkertijd maken economen en politici zich grote zorgen om de schulden van lokale overheden. Er zou geen goed zicht zijn op hoeveel slechte leningen banken precies hebben uitstaan en of zij sommige leningen voor prestigieuze vastgoedprojecten überhaupt ooit terugkrijgen.

Ook kijkt de internationale gemeenschap nauwgezet naar de economische ontwikkelingen. Bijna 8 procent economische groei in 2013 mag dan fors zijn voor Europese begrippen, in China is men de afgelopen jaren gewend geraakt aan dubbele cijfers.

Strijd

Inmiddels waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds dat de regering ingrijpende hervormingen moet doorvoeren omwille van de wereldeconomie.

Holslag: "China is vooral een grote factor voor onzekerheid. Bij westerse politici en bedrijven ontbreekt het aan kennis en inzicht. Kennis is macht en China is de strijd om kennis van het westen aan het winnen", aldus Holslag.

Door: NUzakelijk.nl/Edo van der Goot