'Ga ervan uit dat je wereldwijd actief wordt' - ook bestaande bedrijven moeten opschalen met internet voor meer export

De 'chief internet evangelist' bij Google bestempelt de 'single market' in Europa als protectionistisch. "Waarom zou je dat doen? Het is schadelijk. Het wordt bedrijven hierdoor moeilijk gemaakt om wereldwijd bereik te krijgen."

"Moedig overheden niet aan om een fort van Europa te maken. Houd markten open en toegankelijk om bedrijven de mogelijkheid te bieden om te groeien."

Ingrediënten

Cerf vindt wel dat Nederland al veel ingrediënten heeft om een bruisende startupscene te creëren. Zo kan het relatief makkelijk zijn om kapitaal te krijgen, "maar het ligt er wel aan welke soort je nodig hebt".  Vooral het gat tussen hele vroege financiering en de volgende financieringsronde is nog groot, aldus Cerf.

Over de toekomst van het internet zegt Cerf: "Internet heeft slechts drie miljard gebruikers, we moeten er nog vier miljard meer gaan bereiken."

"Gebruikers moeten bovendien erkennen dat we nog niet weten welke sociale conventies er gelden. Veel activiteiten op het internet hebben bijeffecten waar we niet bij stil staan. Consequenties dienen goed doordacht te worden."