België bouwt hightech glastuinbouwzone

20/07/12

www.paprikanet.nl

België bouwt hightech glastuinbouwzone

Op de grens van Deinze en Kruishoutem in Belgie is de bouw gestart van de eerste glastuinbouwzone in Vlaanderen. Het Stokstorm-terrein is 30 hectare groot en zal plaats bieden aan twee tomatenbedrijven die intensief zullen samenwerken en tal van duurzame technieken zullen implementeren.

Dat meldt VILT. Omdat de glastuinbouwsector zich sinds enkele jaren geconfronteerd ziet met stijgende energiekosten, strengere milieunormen en verhoogde eisen met betrekking tot voedselveiligheid, is vernieuwing en vergroting van het glasareaal noodzakelijk. Om dit te realiseren, werkte de Vlaamse overheid een actieplan glastuinbouw uit. Daarin wordt een driesporenbeleid vooropgesteld: bestaande bedrijven de mogelijkheid geven te blijven bestaan of uit te breiden en nieuwe glastuinbouwbedrijven kansen geven.

Het inrichten van bedrijvenzones die specifiek bedoeld zijn voor glastuinbouw is één van de concrete actiepunten in het actieplan. "Er zijn tal van voordelen verbonden aan glastuinbouwzones. Het biedt rechtzekerheid aan de telers en op vlak van ruimtegebruik, energie, watergebruik en -zuivering, afval of logistiek kunnen interessante samenwerkingsvormen ontstaan", legt Vlaams minister-president Kris Peeters uit. "Dit biedt niet alleen economische, maar ook milieuvoordelen."

Op basis van de strikte voorwaarden die de provincie stelde, kwamen slechts twee bedrijven in aanmerking voor de glastuinbouwzone. Het Groene Huis en Tomato Masters zullen in een eerste fase tien hectare kassen bouwen om tomaten te telen. Op termijn moet dit worden uitgebreid naar 20 hectare. Daarnaast komt er ook 75.000 m³ regenwateropvang. Het drainwater wordt ter plaatse volledig gezuiverd en gemengd met regenwater, zodat het hergebruikt kan worden.

De kassen hebben een hoge isolatiewaarde en maximale lichtdoorlatendheid. Er komt een gezamenlijke WKK-installatie die voor 10.000 gezinnen elektriciteit zal produceren. Om de zone in het landschap te integreren, voorzien de bedrijven een buffer rond het terrein. Die buffer zal overal tenminste tien meter breed zijn en in totaal twee hectare beslaan. In het najaar worden er 6.000 streekeigen bomen en struiken aangeplant.