Samenwerking tussen Nederland en China voor digitale exportcertificering - NL kennis intensiever gebruiken voor opschalen van export

Wie agrarische goederen wil exporteren, heeft een zogeheten veterinair of fytosanitair exportcertificaat nodig. Daarmee wordt aan het ontvangende land aangetoond dat de goederen aan alle eisen voldoen. Het gaat dan om eisen op het vlak van bescherming van de volks-, dier- en plantgezondheid.

Nederland is wereldwijd de tweede exporteur van agrarische goederen. Een aanzienlijke handelsstroom van 550.000 zendingen per jaar (handelswaarde circa 13 miljard euro) gaat naar landen buiten de EU. Voor al die zendingen is een exportcertificaat nodig, waardoor Nederland ervaringsexpert is geworden.

Ploumen: 'Naast de duidelijke baten voor het bedrijfsleven, profiteren ook overheden van elektronische certificering. De controles worden gerichter en efficiënter. Mogelijkheden voor fraude zijn minimaal omdat de certificeringsdata nu rechtstreeks tussen de verschillende overheden worden uitgewisseld, zonder dat papieren eerst door vele handen gaan.’

Het ministerie van Economische Zaken is sinds 2010 actief als het gaat om elektronische exportcertificering in de handel met andere landen. Met name Nederland en China werken actief samen om uiteindelijk alle import- en exportgegevens voor de handel in landbouwproducten digitaal uit te wisselen. Overigens werken de Nederlandse autoriteiten op dit vlak ook samen met onder meer Kenia, Ethiopië, Nieuw-Zeeland, Australië, Verenigde Staten, Zuid-Korea en Chili.