Nederlandse peren en paarden naar China - postennetwerk van cruciaal belang voor opbouw en uitbouw Nederlandse export

Dijksma: 'Een mooi resultaat dat we voor het eerst in de geschiedenis de bekende Conference-peer naar China kunnen exporteren. Dat laat zien dat Nederland als agrarisch wereldspeler goed in staat is in te spelen op de groeiende vraag naar luxeproducten.'

Daarnaast hebben Nederland en China afgesproken om voor de export van zuivel volledig papierloos te gaan werken en puur elektronisch gegevens van dierlijke producten uit te wisselen. Digitale certificaten zorgen ervoor dat producten twee dagen sneller de Chinese grens over kunnen. Dit levert economische voordelen op voor het bedrijfsleven.

Aardappels voor Chinese voedselzekerheid

China heeft grote behoefte aan kwalitatief goede pootaardappelen en ziet in Nederland een voorbeeldland. Aardappels worden door China ingezet om bij te dragen aan hun voedselzekerheid. De markt gaat naar verwachting in de loop van volgend jaar open voor Nederlandse aardappelen, wat het bedrijfsleven op termijn jaarlijks tientallen miljoenen euro’s gaat opleveren.

Wedstrijdpaarden

Vanuit China is veel interesse voor Nederlandse wedstrijdpaarden, vooral na goede prestaties op sportevenementen als de Olympische Spelen. De markt voor fok- en wedstrijdpaarden in China groeit snel. Momenteel bedraagt de export naar China zo’n €20 miljoen. Nederland en China bereikten een akkoord over aangescherpte quarantaine-eisen van China waardoor deze groeimarkt optimaal bediend kan worden.

Landbouwbureau

Het landbouwbureau op de ambassade in Peking werkt doorlopend met Nederlandse exporteurs en de Chinese inspectie aan circa 45 dossiers op het gebied van markttoegang voor plantaardige en dierlijke producten. Daar heeft een brede groep van Nederlandse bedrijven belang bij. Het aantal dossiers groeit, enerzijds vanwege de groei in de markt (export naar China & Hongkong groeide in 2012 12-13% tot meer dan $ 2 mrd, en is daarmee de 2e Nederlandse exportmarkt na de USA), anderzijds door aangescherpt beleid en regelgeving aan Chinese zijde. Dit betreft een taaie materie met langlopende en soms nieuwe procedures en instanties, als gevolg van nieuw of ander beleid en wet- en regelgeving.

Zo is in 2013 een groot aantal Nederlandse bedrijven voor export naar China geregistreerd kunnen worden (vis, varkensvlees, veevoeders) en is begonnen met (her)registratie van zuivelbedrijven. Laatstgenoemde groep heeft te maken met aangescherpt en nieuw beleid op gebied van voedselveiligheid in de zuivelsector (babyvoeding). Ook voor bollen, zaad- en poot- en plantgoed zijn vorderingen gemaakt, voorkomende problemen (bijv. met plantenvirussen, insecten, nematoden) zijn opgelost of zijn er werkafspraken gemaakt.