Buitenland maakt Nederland kennisland

Buitenland maakt kennisland

 

(foto: George Robinson)

(foto: George Robinson)

11 juni 2012 - Nederland is een middenmoter die naar de Top 5 wil. Zouden internationale bedrijven hier niet zo fors investeren in R&D, dan zou ons land veel dieper wegzakken. Nederlands MKB en overig bedrijfsleven is maar een zwakke kennisfactor, laat TNO zien.

In 'De Staat van Nederland Innovatieland 2012' presenteren HCSS en TNO een summa van de feiten en trends over hoe ons land er voor staat op weg naar de Top 5. Ondanks een wat eenzijdige accentuering van 'industriebeleid' als wenselijkheid biedt het document veel rijke inzichten voor HO, R&D en beleidsmakers. Zo onttovert het nogal de claims van werkgeversorganisaties over de grote innovatieve drive van de Nederlandse ondernemers ook in het MKB.

Buitenland domineert R&D

De zalmneuzen van de innovatieve ondernemers en bedrijven komen van buiten ons land naar Nederland. Hun impulsen voor innovatieve, kennisinvesteringen en groei zijn  in korte tijd een majeure factor voor het perspectief van onze kenniseconomie geworden. 1% van de bedrijven is buitenlands. Toch zijn zij goed voor liefst 33% van de investeringen in R&D vanuit de marksector.

Hun innovatief profiel blijkt uit nog andere cijfers. 54% van de werknemers in de hightech is actief voor een buitenlandse onderneming. Van de R&D-uitgaven door het MKB wordt liefst 43% door buitenlandse midden- en kleinbedrijf gedaan. Hoe kennisinstensiever het bedrijf hoe hoger het aandeel buitenlandse bedrijven: 7,7% in de hightechsector, 1,3 in de lowtech, 0,2 in delfstoffen/bouw.

In de dienstensector is het beeld anders. Ons land is blijkbaar niet zo interessant als bestemming voor de toppers onder de internationale dienstverlening. 26% van de betrokken werknemers werkt bij kennisintensieve diensten van buiten Nederland, 45% bij niet-intensieve.

Nederland ook geen kennisvolger

Niettemin is ook hier het innovatieprofiel van de buitenlandse bedrijven veel krachtiger dan van de Nederlandse. 28% van hen had productinnovaties gerealiseerd tegenover slechts 14% in de Nederlandse dienstsector (2008). In de industrie: 51% van de buitenlandse bedrijven, 27% van de Nederlandse.

Een groot deel van de buitenlandse bedrijven en hun kennisinvesteringen komt uit de Europese Unie, naast een blijvend sterke rol van de USA. Zonder een actieve en uitnodigende rol van Nederland binnen de EU zou ons land, dus niet alleen geen 'kennisvolger' meer zijn onder de hoogontwikkelde landen, maar wegzakken naar een niveau daaronder. Daar zitten landen als Spanje, Portugal, Estland en Italië (blz 48.).

Het hele rapport is hier te lezen