Europarlement wil verplichte studieperiode in het buitenland

www.transfermagazine.nl

Europarlement wil verplichte studieperiode in het buitenland

22-03-2012

Het Europees Parlement heeft een rapport aangenomen waarin het de lidstaten en de Europese Commissie oproept om uit te zoeken of studies een verplichte periode in het buitenland kunnen bevatten. De oproep staat in het Bologna-rapport van de Italiaanse parlementariër Luigi Berlinguer, dat vorige week met grote meerderheid van stemmen werd aangenomen.

BerlaymontHet Europarlement roept lidstaten op studiefinanciering volledig meeneembaar te maken en de financiële armslag van mobiele studenten te vergroten. Daartoe zou de EU moeten proberen wetgeving over het recht op vrij verkeer aan te scherpen om de meeneembaarheid van beurzen te verbeteren. Ook zou de EU een systeem van joint degrees moeten ontwikkelen en zouden overal in Europa carrièrecentra moeten worden gecreëerd die studenten gratis advies geven.

“De droom van iedere student die studeert aan een universiteit in zijn eigen land is om een diploma te behalen dat geldig is in iedere hoek van Europa en in verschillende andere landen op de wereld,” aldus rapporteur Berlinguer tegenover het Italiaanse persbureau ANSA. Het Bologna-proces noopt volgens hem tot het heruitvinden van het Europese onderwijssysteem.

Het rapport over de bijdrage van EU-instituties aan het Bologna-proces bespeurt nog veel ruimte voor verbetering om in 2020 de Europese Hoger Onderwijs Ruimte te vervolmaken. Erasmus en Bologna hebben weliswaar bijgedragen aan studentenmobiliteit, maar niet genoeg. Het Bologna proces is tot dusverre te veel top down geweest, de budgetten zijn te karig en de erkenning van diploma’s en studiepunten is nog te vaak problematisch, constateert het parlement. Ook verzoekt het parlement ‘om krachtige financiële steun voor de ontwikkeling van gemeenschappelijke basiscurricula die duidelijk gedefinieerde leerresultaten garanderen’ en vraagt meer aandacht voor de hiertoe ontwikkelde methodologie van Tuning.

Het Europees parlement dat zelf geen rol speelt in het Bologna-proces kwam met dit ‘eigen-initiatief-rapport’ in de aanloop naar de tweejaarlijkse Ministeriele Conferentie op 26 en 27 april in Boekarest, waar de 47 ministers van Onderwijs van de landen die deelnemen aan het Bologna-proces samen komen. Hier vindt u het volledige rapport in het Nederlands, en hier een samenvatting in het Engels.