Nevat verkent Poolse industrie - met minder kosten hard op weg naar Westers niveau - exportconcurrentie richting oa Duitsland

Tijdens het bezoek aan Polen zijn onder meer een OEM'er, het hoofdkantoor van de Rabobank, Randstad, een drietal Poolse toeleveranciers en als afronding een machinefabrikant en een staal-toeleverancier bezocht. Door de spreiding in diversiteit van type bezoeken zijn alle belangrijke business-topics van de bedrijven afgedekt; van materiaalinkoop, finance en personeelszaken tot markt/machine en concurrerende bedrijven.

Het beeld van het bezoek is dat Poolse bedrijven de laatste jaren goede stappen maken, er een groeiende binnenlandse economie is, de export zich goed ontwikkelt in de richting van Duitsland, Noorwegen en Denemarken en dat het vakmanschap van goede kwaliteit is. Met name de zich ontwikkelende export naar Duitsland betekent dat ook Nederlandse toeleveranciers de Poolse ontwikkelingen scherp in de gaten moeten houden, vooral omdat de arbeidskosten nog altijd substantieel lager zijn. Nederland zal zijn hoge standaard van automatiseringsgraad verder moeten verbeteren en de flexibiliteit continue tegen het licht moeten houden om haar voorsprong te behouden.