Barometer Metaalunie: groei zonder versnelling - exportbedrijven groeien dankzij globalisering maar niet autonoom

De forward load van opdrachten is weer wat gestegen, van 7,9 naar 8,2 weken. De huidige orderportefeuille past in de trend van steeds kortere doorlooptijden en het vaker in kleine series produceren. Er zijn grote verschillen waar te nemen in de subgroepen binnen het MKB-Metaal. Zo hebben de mechanisatiebedrijven een forward load van 3,4 weken en staalconstructie bedrijven 11,2.

 

Uit de economische barometer blijkt niet alleen dat ondernemers de toekomst positief zien, maar ook dat de dames en heren ondernemers in het mkb-metaal gemiddeld weer meer mensen in dienst hebben dan het vorige kwartaal. Dit geldt voor zowel vast als flexibel personeel. Voor specifiek personeel geldt dat men niet verwacht de beschikbare vacatures binnen een half jaar in te vullen. Een indicatie dat specialistisch technisch personeel niet ruim beschikbaar is.

Bedrijfsresultaat

Voor het eerst sinds midden 2011 zijn per saldo de prijzen niet verlaagd. Bij 15 procent van de bedrijven deelnemend aan de Barometer zijn de prijzen gestegen, bij 14 procent zijn de prijzen gedaald. De waardering van het bedrijfsresultaat is nagenoeg gelijk aan Q4 van 2014.

Wel is er een flinke stijging van de verwachting over het komende kwartaal.
Net als het bedrijfsresultaat is ook de winstgevendheid op het zelfde niveau als Q4 van 2013. 18 procent van de bedrijven lijdt verlies, 58 procent maakt winst. Het enige negatieve cijfer in deze barometer is de investeringsverwachting. Deze is negatief en komt uit op -15 procent. In het mkb-metaal is deze verwachting overigens al snel negatief. De ervaring leert dat er pas een positieve verwachting is wanneer de groei echt versnelt.

Investeringsverwachting

De stand van het MKB-metaal (vergelijk tabel) staat dan minimaal op 35 procent positief. Daar zijn we nu echter nog niet. Gezien de huidige stand is een negatieve verwachting (nog niet of minder investeren) niet vreemd, het geeft aan dat het vertrouwen nog niet volledig terug is en dat de aantrekkende economie nog broos is.

Koninklijke Metaalunie is met bijna 14.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 22 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen. De economische barometer wordt vier keer per jaar gepubliceerd.