R&D-inspanningen van bedrijfsleven onderschat - en biedt grote kansen op (internationale) groei

Private R&D-investeringen worden voor het merendeel gedaan door de industrie (circa 60 procent). De elektrotechnische industrie, machinebouw en chemie spenderen in absolute zin het meest. Als percentage van de economie bedragen de bedrijfsinvesteringen 1,13 procent, waarmee Nederland in de middenmoot (plek 18 OECD) terug te vinden is. Toch kan gesteld worden dat Nederland in bepaalde branches wel degelijk leidend is als het gaat om R&D-inspanningen. Vooral de elektrotechnische industrie en in mindere mate de farmacie en machinebouw zijn zeer R&D-intensief in Nederland, maar het zijn internationaal gezien kleine sectoren. Wanneer hiermee rekening wordt gehouden zou Nederland op plek 10 komen van de OECD-ranglijst.

De industrie heeft te maken met grote mondiale concurrentie, met toenemende technische complexiteit en mede daardoor met een steeds kortere time-to-market en kortere productlevenscycli. Voor eindfabrikanten (OEM-ers) betekent dit dat er meer gevraagd wordt van hun productinnovatie.

Dit werkt door in de keten: ook voor toeleveranciers worden de eisen en verwachtingen voor wat betreft proactieve productontwikkeling hoger. Productinnovatie kan niet langer het domein van alleen de eindfabrikanten zijn. Ruud van Dusschoten: 'Bedrijven die durven te vertrouwen op samenwerking en zich open stellen voor hun partner in R&D vergroten de kans op succesvolle implementatie. Deze durf kan de winstgevendheid vergroten.'

www.ing.nl