Laserevent over lasertechnologie in de maakindustrie

www.verbindingstechnieken.nl


Laserevent over lasertechnologie in de maakindustrie

maandag 19 maart 2012 Laserevent over lasertechnologie in maakindustrie

Kennisinstellingen, leveranciers en gebruikers komen op 17 april samen in Universiteit Twente om in één dag bij te praten over de nieuwste ontwikkelingen in materiaalbewerking met lasers. Het zwaartepunt van dit vijfde Industrial Laserevent ligt op de brede inzetbaarheid van lasertechnologie in de maakindustrie.

‘De laser wordt veel meer in de industrie toegepast dan iedereen nu denkt’, licht Paul Hartgers toe, directeur van het Laser Applicatie Centrum, dat het symposium samen organiseert met Universiteit Twente, M2i, Lightmotif, Syntens en Twente Kennispark. ‘Sommige productieprocessen worden alleen intern gebruikt in een bedrijf en dat is voor de buitenwacht dus niet zichtbaar.’

Laserassemblage

Daarom zijn er op het Industrial Laserevent presentaties van Jos Benschop van ASML en John van de Sanden van SKF. Ze laten zien dat de laser al langer op vele manieren in de praktijk wordt gebruikt en dat beide bedrijven nog steeds mogelijkheden zien. Ze steken veel tijd en geld in onderzoek naar nieuwe laserprocessen.

‘Bij ASML loopt bijvoorbeeld een onderzoek naar laserassemblage: het verplaatsen van kleine onderdelen met behulp van de laserbundel’, vertelt Hartgers. ‘Een leuk voorbeeld dat laat zien dat er meer laserprocessen zijn dan alleen lassen, snijden en cladden.’ Over laserassemblage geeft Natallia Karlitskaya van ASML een presentatie op het Laserevent. Daarnaast zijn er presentaties over trends in laseronderzoek, lasercombinatiebewerkingen en laserdicing.

Praktijkrichtlijn Lasercladden

Een ander onderwerp dat op het programma staat, is de certificering van het laserlassen. In oktober vorig jaar is tijdens een seminar de praktijkrichtlijn en het certificatieschema gepresenteerd voor het laserlassen. Nu gaat het Laser Applicatie Centrum werken aan een praktijkrichtlijn voor het lasercladden.

Later dit jaar wordt een seminar gehouden, waarop de praktijkrichtlijn lasercladden wordt toegelicht. Het proces, ook wel oplassen genoemd, wordt gebruikt om producten minder gevoelig te maken voor slijtage en corrosie.
De praktijkrichtlijn en het certificatieschema voor het laserlassen zijn te downloaden op de website van het Laser Applicatie Centrum.

Kennismarkt en labdemo

Tussen de bedrijven van het door is er een kennismarkt, worden er labdemo’s gegeven van laserprocessen en tonen onderzoekers uit Enschede, Delft en Groningen welke onderzoeksresultaten al beschikbaar zijn. Op de kennismarkt laten leveranciers de nieuwste ontwikkelingen zien die al op de markt zijn. Aanwezig zijn onder meer Element, Summa Surface, SRR Laser- en Snijtechniek en Valk Welding. Daarnaast is veel tijd ingeruimd voor het netwerken.

Het LAC heeft onlangs een nieuwe brochure uitgebracht - Laserlassen in de praktijk - met algemene informatie over het laserlassen.